Geanina Iacob: ”Pentru a fi cel mai bun ai nevoie în primul rând de încredere în propriile forțe”

Written on 10/23/2019

Pasiunea pentru sport a făcut din Geanina Iacob o talentată jurnalistă sportivă. Este atentă la toate competițiile sportive în care sunt angrenați sportivii români. Chiar dacă iubește handbalul cel mai mult tânăra jurnalistă de la Telekom Sport urmărește și fenomenul fotbal. Îi place să creadă că orice sportiv poate ajunge cât mai sus dacă are încredere în propriile forțe. Despre fotbal și sport cu Geanina Iacob în rândurile care urmează.

FCV: Indiferent de pasiunea pentru care trăim, fotbalul, un fenomen social nu are cum să treacă neobservat. Mai ales pentru un jurnalist care își face meseria în lumea sportului...

G.I. :Sportul în general ne oferă în fiecare zi lecții impresionante despre dăruire, atitudine, emoție. Cu atât mai mult cu cât știm că în spatele unor succese se află eforturi incredibile depuse de sportivi.
Pregătirile sunt cele mai importante, visele, așteptările. Ceea ce se află în spatele unui succes reprezintă filmul complet pentru un sportiv complet.
Merită să plângi de bucurie la un succes pentru că această descătușare reprezintă cel mai frumos trofeu pentru cel care a muncit să ajungă acolo, sus. În fotbal este la fel. Muncă, dorință, așteptări. Patimile sunt mai mari pentru că masele de suporteri îți transmit o energie care te împinge de la spate, te obligă parcă la mai mult. Și atunci intervin mai mulți factori care fac din omul care practică fotbalul o mașinărie interesantă.

FCV:Ce stă la baza performanței sportive?

G.I. :Pentru a fi cel mai bun ai nevoie în primul rând de încredere în propriile forțe. Să spui înainte de a te echipa pentru antrenament că ”sunt cel mai bun. Azi vreau să fiu cel mai bun”. Este linia de la care începe cursa.
Fără încredere în propriile forțe un sportiv nu reușește mare lucru indiferent de ce antrenor are în față. De aici pleacă totul.
Fizicul și mentalul trebuie să fie într-o armonie totală. Dorința de a fi mai bun cu fiecare zi care trece este cea mai bună vitaminizare pentru un om. Mai ales atunci când face sport. Eu cred că putem performa în toate domeniile de activitate dacă reușim să dăm la o parte lamentările de genul ”ei sunt mai buni, nu vom putea niciodată să ajungem acolo...”. Este mâna nevăzută care ne ține pe loc și ne face să ne mulțumim cu puțin, foarte puțin.

FCV: Da, îmi aduc aminte de CSM București, care a câștigat cel mai important trofeu european din hadbal, atunci ai fost alături de fete..

G.I. :Nimeni nu credea că fetele noastre vor reuși să ridice trofeul deasupra capului.
Dar ați văzut cu câtă încrâncenare au luptat pe teren. Au avut o voință fantastică care trebuie să fie un exemplu pentru fiecare echipă românească angrenată în competiții internaționale.
Ce emoție poate să fie mai mare decât să vezi că poți face atât de multă lume fericită?
Este cazul și echipei de fotbal FC VOLUNTARI care a cucerit trofeul Cupa României deși nimeni nu a dat nici cea mai mică șansă acestei echipe. Și iată cum dorința, munca, încrederea în sine pot face minuni. Nu poți să spui ”nu am nici o șansă” Merită să începem orice zi cu gândul de a câștiga. Și tot repetând asta în minte, în fiecare dimineața, mintea lucrează iar trupul execută comenzi nebănuite.

FCV: Cum vezi situația echipei FC Voluntari din acest moment?

G.I. : Cred că este vorba de un blocaj emoțional. Pentru că echipa, în sine, a demonstrat că stă pe un munte de energie pozitivă când sezonul trecut a izbutit să își atingă obiectivul.
Jucătorii sunt cei care trebuie să își unească forțele și să schimbe destinul formației.
Munca lor este cea mai importantă iar dacă este făcută cu sinceritate și pentru performanță atunci nu există alt rezultat decât succesul. Au un antrenor bun, un pedagog de clasă așa că pot trece peste acest obstacol mental. Sunt convinsă că o victorie ar evapora toate energiile negative care sunt în jurul echipei.
Ei trebuie să creadă și să viseze la mult mai mult decât niște meciuri în play-out.
Eu le urez succes și să ne vedem și anul viitor în Liga 1.